Gyerekek érzelmi intelligenciája

A gyerekek élete éppolyan nehéz, mint a miénk: nemcsak az iskolában kell teljesíteniük, de azt is meg kell tanulniuk, hogyan igazodjanak el az emberi kapcsolatok szövevényes világában, és miképp kezeljenek érthetetlen, elszomorító vagy ijesztő helyzeteket – például amikor mi, szülők a fejük fölött ordítozunk egymással, ők pedig nem tehetnek semmit…
.
Az érzelmi intelligencia az a képesség, amely segít élhetőbbé tenni az életünket és helytállni a legemberpróbálóbb helyzetekben is. Az érzelmileg intelligens ember magabiztos, teljesítőképessége, sőt egészsége szempontjából is jelentős előnyt élvez. Ki ne vágyna rá, hogy a gyereke ilyen felnőtté váljon? A jó hír, hogy ez a képesség tanulható és tanítható!

A Beszélgetősarok ennek szellemében működik. Ahhoz, hogy kifejleszthessük ezt a képességet gyermekeinkben, magunkban kell kialakítani egy új szemléletet.

A példa ragadós. Ha te kiabálsz, a gyerek is megteszi. Ha te türelmes vagy és adsz választási lehetőséget gyermekednek, biztonságban fogja érezni magát, nem fog a fejedre nőni.

Hogy a türelem tanítható-e? Mint képesség, fejleszthető.

Mert megtanulhatjuk

  • felismerni szükségleteinket
  • kifejezni érzéseinket
  • elmondani igényeinket
  • jól megfogalmazni kérésünket

Ez a klubsarok nemcsak kismamáknak, anyuknak, de apuknak is szól. Itt anyu a fő, hogy ne főjön tovább. Mert aztán kifut (a világból), mint otthon a leves. Itt anyu a fontos, hogy adni tudjon és feltölteni a gyermeke és párja szeretettankját!

De ehhez neki magának is fel kell töltődnie!

A mai Feldmár:

“Ez is egy definíciója a szeretetnek: hogy semmit nem fogok veled csinálni. Hogy veled leszek, de nem foglak semmire sem kényszeríteni. Nincs vágyam, hogy inkább ezt csináld, vagy azt csináld, hanem minden feltétel nélkül odafigyelek rád, és együtt gondolkozhatunk arról, ami eszedbe jut. És abban a pillanatban, amikor tudod, hogy nem vagy egyedül, talán már tudsz úgy gondolkodni, hogy az a hasznodra váljék. Ez nagyon fontos.” (Feldmár András)

Szeretettel Márti**
friss mami és coach

Aki úgy érzi, hogy egyedül maradt a kérdéseivel, és szeretné gyermekét okosan nevelni, szeretettel várom személyesen, kis csoportban.

Márti**

Reklámok
%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close