Hogyan hozzuk ki gyermekeinkből a legjobbat?

A kapcsolatok hajtóereje a kommunikáció. Az őszinte és tiszta kommunikáció. A szavakkal óvatosan kell bánnunk, mert kétélű fegyverek, nemcsak reptetnek, de sebezhetnek is! A lelki sebek kívülről nem láthatók, de nehezen gyógyulók!

Hogyan tudunk – mint érzelmi fejlesztő típusú szülő – segíteni gyermekünknek, és elérni nála azt, hogy beszéljen, netán hogy ő is kérdezzen!   Amikor arra kérjük, meséljen, képesek vagyunk-e tényleg végighallgatni, ítélkezés és véleménymondás nélkül? Megkérdezzük-e néha az ő véleményét is, hogy érezze, fontos! Elfogadjuk-e, hogy a problémáik nekik valóban problémák?  Mennyit és hogyan dícsérjük? Tudunk-e megköszönni nekik olyat, amit mi magunk természetesnek vélünk, mégis, ő az idejét és türelmét adta olyankor, mikor nekünk volt szükségünk arra, hogy valaki meghallgasson? Bővebben Hogyan hozzuk ki gyermekeinkből a legjobbat?

Reklámok

A tudatos kötődésről

“Máté szerint a szenvedélybetegségben szenvedő betegeket arra kell bátorítani, hogy fedezzék fel gyermekkorukat és annak hatását felnőttkori viselkedésükre. Összességében, Máté szerint az emberek egészségének javára válik a holisztikus hozzáállás. Állítása szerint pl. tapasztalt már olyat, hogy betegek felépültek halálos diagnózisú állapotokból azáltal, hogy testi-lelki egységükre koncentráltak az orvosi kezelési modell mellett.
Bővebben A tudatos kötődésről

Milyen szülő vagy?

4 szülői nevelés típus van (John Gottman: A gyermekek érzelmi intelligenciája – nevelni szívvel-lélekkel). A “liberális” nevelés azt próbálja követni, hogy lehet kiabálás és agresszió nélkül, de következetesen, és bizony keretek közt nevelni, ahol teret adunk a gyermeknek és időt, hogy kipróbálja magát.

Ha ellehetetlenülnek azok a szülők, akik szeretettel, a gyermekre érzékenyen szeretnének nevelni, kemény szigor és tekintélyelv helyett beszélgetéssel, a gyermek igényeinek figyelembevételével, akkor bizony “liberálisan” nevelnek! Bár a helyes kifejezés talán jobb: érzelmi fejlesztő szülők.

A nevelés elvekről többet megtudsz az Anyusarokban!

954e7-nap
Bővebben Milyen szülő vagy?

N.A.P. – Szeretet-áramkörök

Mai gondolatmorzsa:

Ahhoz, hogy megérkezzünk, nyitottnak kell lennünk. Ehhez pedig kell a kisgyermekkori anyai simogatás, törődés, rám figyelés. Az első önzetlen szeretet, aminek nincs fizetsége, érdeke. Mert nem gondolom hogy önző érdek lenne az, ha az anyai figyelem és szeretet fizetsége a gyermek szeretetet.

Mégis, minden innen indul ki. Ha ezt az anyai szeretetet nem kapjuk meg, zombiként élünk. Mert ezek az idegpályák, “szeretet-áramkörök” sérülnek vagy ki sem fejlődnek. (Máté Gábor orvos, fizikus )

Aki így nőtt fel, szeretheted teljes szívedből, akkor sem tud téged, sőt senkit viszontszeretni. A 3 éves korig való kötődésen alapuló nevelés kamaszkorban térül meg! Nem sérül meg a bizalom, nincs hiszti, hazudozás, szenvedélybetegségek, és észrevétlenül kifejlődik a tehetség. Szeretetteljes, bátorító közeget, mozgásformát keress gyermekednek. Okozz neki örömet, fedezd fel hogyan szeretheted őt jól. Válj te is érzelmi fejlesztő szülővé!  Ismerd meg, milyen szülő vagy, miben tudsz ügyesedni, miben változtathatnál.

Légy nyitott gyermeked jelzéseire és tanuld meg megérteni őt. Ismerd meg, melyik személyiségcsoportba tartozik, mit szeret, mivel hass rá, hogyan szerezz neki örömet. Soha semmi nem fontosabb ennél.

Van olyan, hogy csak egyszerűen megosztanád velem kérdéseidet, dilemmáidat, amit otthon nem tudsz megbeszélni, mert bármennyire is szeretitek egymást szülőként, néha külön utakon járnak a gondolataitok és nehéz újra egyeztetni őket.

Ezekkel a témákkal is szeretettel várlak az Anyusarokban- Szfvár Titokszoba – Négyszemközt – hogyan tehetsz szülőként többet magadért és egyben a gyermekedért.

Ha anyu kerek, a gyermek is kerek 🙂

 

954e7-nap

Máté Gábor (Budapest, 1944. január 6. –) magyar születésű kanadai orvos. A függőségek kutatásával és kezelésével foglalkozik. Széles körű elismertségnek örvend az ADHD (figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar) területén végzett munkája és a témáról alkotott egyedi nézőpontja miatt, valamint azért, mert szilárd meggyőződése (amelyet egyébként tudományos kutatások konkrét eredményeivel is alátámaszt), hogy az elme, a tudat, a lélek egészsége nem választható el a test egészségétől.

Amellett, hogy keresett és sokat foglalkoztatott előadó valamint szemináriumok tartója a fenti témákban, Máté rendszeresen ír a Vancouver Sun és Globe and Mail c. lapokba is.

Magyar nyelven megjelent művei